Tuinwijk Klein Rusland ligt in gemeente Zelzate en wordt eigenlijk aan zijn lot overgelaten zeker als je weet dat hier nog mensen wonen. Als je door de straten wandelt voel je de verlaten sfeer bewoond niet bewoond het is een beetje gelijk Doel, als je vraagt aan de mensen wat er gaat gebeuren met hun wijk weten ze het zelf niet. Wat zeker is en dat zal je zien aan de foto's hoe alles aan het verloederen is, sluikstort, brand noem maar op. Wetend dat de wijk deels beschermd is als bouwkundig erfgoed. Als je de verhalen hoort van de mensen was het hier een gezellige buurt die van alles organiseerde mensen zaten samen buiten vertelde hoe hun dag geweest was, nu wordt elk huis dat leeg komt ook niet meer in gebruik genomen en zo gaat de verloedering altijd maar door.

Gelukkig dat de er nog bewoners zijn die strijden voor hun tuinwijk Klein Rusland !

Gezellig toch als je deze wijk ziet je moet weten dat Klein Rusland staat voor de eerste modernistische tuinwijk in België. In 1920 ontwierpen de architect Huib Hoste en de urbanist Louis Van der Swaelmen een tuinwijk van 300 woningen met winkels en energievoorzieningen op het vermelde terrein. Tussen 1921 en 1927 werden er geen 300 maar 168 woningen een vrijgezellentehuis, winkels en een watertoren gebouwd. (info Wikipedia)

De architecturale en urbanistische uitwerking van Klein Rusland stond in de jaren 20 van de 20ste eeuw aan de spits van de internationale ontwikkelingen in het genre. De architectuur van de wijk is beïnvloed door de stijvormgeving doordat de ontwerper Huub Hoste een tijd voordien in Nederland verbleef.

De urbanist Van der Swaelmen paste hier het lijnconcept toe. (info Wikipedia)

Ja tot hier zou je denken hier is niks aan de hand lekker gezellig mooi volkstuintje leuke mensen maar er hangt hier ook veel onzekerheid bij de mensen over hun tuinwijk. Wat gaat er gebeuren sommige spreken dat een stuk gesloopt gaat worden ze spreken van opknapwerken aan de huizen hier is veel onduidelijkheid.

op 29 juni vermeldt de pers de beslissing van afbraak binnen een periode van 10 jaar. Aan de huidige bewoners van een 160-tal huizen van de wijk werd een nieuwe woning beloofd.
Aan het bewonersprotest tegen de afbraak van het geheel werd in het voorjaar 2020 gehoor gegeven door de Minister van Wonen Matthias Diependaele . Deze gaf opdracht aan de huisvestingsmaatschappij om binnen het half jaar een visie met toekomstplannen voor deze wijk te ontwikkelen. Wetend dat we nu 2024 zijn en er niks  gebeurd is alleen meer verloedering en overlast sommige huizen zijn er ondertussen zo erg aan toe dat alleen de sloophamer nog kan dienen. een grote zonde is het  zeker als je weet dat zo veel mensen op straat slapen om dat er tekort aan  huisvesteging is. 

Zo lost de woonmaatschappij dit op is het veilig zeker niet je ziet dat ze dit doortrekken over heel de wijk . 

Sluikstort en wat voor één ik denk een kleine vrachtwagen vol aan kleren en achter een week ligt het nog altijd op de zelfde plaats waar het gedumpt, is wie neemt zijn verantwoordelijkheid op gemeente of de woonmaatschappij ?  

Bomen groeien op plaatsen waar ze niet horen te groeien boven op het dak van het huis daken zijn ingestort door geen onderhoud en verloedering.

Dit is dus wat de mensen hier te zien krijgen en je moet eerlijk zijn het ziet er echt niet oké uit hoe de mensen hier zo moeten wonen.